De paling gaat al tientallen jaren achteruit. Dit is goed te meten met het aanbod van glasaal (doorzichtige jonge paling), deze trekt jaarlijks vanuit de zee het binnenland in. Als we dit jaar de balans opmaken komen we op een historisch dieptepunt.
Sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw is de intrek van glasaal en het palingbestand wereldwijd sterk afgenomen. Om de paling voor uitsterven te behoeden is sinds 2007 een Europese Aalverordening van kracht en in het kader hiervan in 2009 het Nederlandse Aalbeheerplan. Een belangrijke doelstelling is om meer jonge paling richting het opgroeigebied te krijgen en meer volwassen paling richting zee. Hiervoor worden onder andere visvriendelijke gemalen, vispassages en ‘aalgoten’ aangelegd.
Hoewel het aanbod van glasaal licht toenam in 2013 en 2014, laat 2015 opnieuw een dieptepunt zien. Uit de zeer grote inspanning van vele duizenden kruisnettrekken verspreid langs de kust kwam een eenduidig signaal: het aanbod aan glasaal is lager dan voorheen. Bij Den Oever is dit zelfs het laagst sinds het begin van de metingen in 1938. Een duidelijke boodschap dat de toekomst van de paling nog lang niet zeker is. Nationale en internationale samenwerking is vereist om de oorzaken van de achteruitgang aan te pakken en de paling in de lift te krijgen.<br><br>
(Uit: Nieuw dieptepunt voor glasaalintrek in Nederland. Bron: Nature Today / Ravon)
Sportvisserij MidWest Nederland werkt mee aan het monitoringsproject rond het Noordzeekanaal.