Sportvissers opgelet! Hieronder een video uitleg over vismigratie in Nederland en de daarbij horende projecten.
Ecologische verbindingszone Noordzeekanaal en ommelanden
Vissen trekken zich niets aan van beheergrenzen; ze willen gewoon zwemmen. Dat hebben de beheerders rondom het Noordzeekanaal goed begrepen en daarom werken acht partijen samen om waar mogelijk hindernissen weg te nemen en het leefgebied te optimaliseren. Voor de visie en uitvoering heeft de samenwerking inmiddels een nationale prijs in de wacht gesleept: ‘De Gouden Modderkruiper’: een wisseltrofee die is toegekend door ruim honderd deskundigen op gebied van natuur en milieu.
Vismigratie
Van trekvogels is het alom bekend dat ze grote afstanden afleggen. Ook trekvissen zoals zalm, paling en steur leggen gedurende hun levenscyclus duizenden kilometers af en migreren tussen zoet en zout water. Veel trekvissen worden nu met uitsterven bedreigd omdat het grote aantal stuwen, dammen, gemalen en sluizen, gebouwd voor waterbeheer, waterkracht en drainage, barrières vormen waar ze niet doorheen kunnen zwemmen.
Het project ‘ecologische verbindingszone en ommelanden’ is een samenwerkingsverband tussen: Rijkswaterstaat West Nederland Noord, Hoogheemraadschap van Rijnland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Waternet/Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Havenbedrijf Amsterdam, Gemeente Amsterdam, Provincie Noord-Holland en Sportvisserij MidWest Nederland.