Een bijzondere vangst in de visoevers van park de Schooten in Den Helder Zuid. De eerste exemplaren van de zeestekelbaars zijn hier gesignaleerd. Een bewijs dat de visoevers doen waar ze voor bedoeld zijn, namelijk een leefgebied creëren voor vissen die tussen zoet en zout water zwemmen.
Telling Niet alleen de stekelbaars is gezien in de Schooten, maar ook soorten als kleine modderkruiper, rode aal, baars, blankvoorn, brasem, karper, kolblei, ruisvoorn, snoek en zeelt. In totaal zijn er twaalf vissoorten geteld. Maar liefst vijf soorten meer dan vorig jaar. De zeestekelbaars is te herkennen aan zijn lengte van circa acht centimeter. Stekelbaars die in de polder opgroeit is beduidend kleiner met ongeveer vier centimeter.
Visoever De visoever bij Den Helder is in 2013 aangelegd om een verbinding te maken voor vissen die afhankelijk zijn van zoet en zout water, zoals de (glas)aal, spiering en driedoornige stekel. De vissen zoeken schaduwrijke plekken op of zwemmen de waterplanten in om hun broed af te zetten. Dat de visoevers nu al bezocht worden door de zeestekelbaars, is een hoopvol signaal voor de aal en de spiering. We willen de verbindingen tussen zoet en zout water verder onderzoeken en verbeteren, zodat ook deze soorten hiervan kunnen profiteren.
Gezonde visstand De open verbindingen tussen zout en zoet water zijn voor migrerende vissoorten essentieel om de populatie in stand te houden. We hebben daarom al vele gemalen en sluizen visvriendelijk gemaakt en visoevers aangelegd. De vier noordelijke waterschappen werken samen in het project Ruim Baan voor Vissen, dat mede wordt gefinancierd door het Waddenfonds.
Bron: HHNK