Afgelopen jaar verscheen er een verontrustend bericht in het nieuws. De karpervisser zou het namelijk moeilijk krijgen in de Flevopolder. Het waterschap Zuiderzeeland had namelijk een visbeleid opgesteld, waarin voor de (karper)visserij veel beperkingen waren opgenomen.
Beperkingen
Het visbeleid presenteerde het waterschap als een voldongen feit. Dit kwam voor ons als sportvisserij als een verrassing aangezien ze geen beleid zouden maken maar een visie. En bij die visie waren we nauw betrokken.
In het visbeleid stonden punten die de sportvisserij hard zouden raken. Zo zouden er geen spiegelkarperprojecten mogen plaatsvinden, tenzij we eerst brasem of karper zouden afvissen. Een ander zwaar punt waren de lokvoer beperkende maatregelen. Het derde zware punt wat in het visbeleid stond was het toetsingskader voor het visplan. Het toetsingskader was vooral gespitst op het verbieden van uitzet van vis.
Inspraak Direct na het lezen van het visbeleid heeft Sportvisserij MidWest Nederland duidelijk gemaakt dat de sportvisserij dit visbeleid onacceptabel vindt. Naar aanleiding van onze reactie is er een bijeenkomst voor de sportvisserij geweest bij het waterschap. Daar heeft de sportvisserij opnieuw duidelijk gemaakt dat het voorgelegde visbeleid onacceptabel is. Als vervolg op deze bijeenkomst heeft Sportvisserij MidWest Nederland een inspraak geleverd op het voorliggende visbeleid. En dat niet zonder succes.
Succes Zo zijn de zwaarste punten die hierboven zijn genoemd allemaal omgevormd. Zo is het eerst afvangen van karper en/of brasem uit het visbeleid en gaat het waterschap het landelijke toetsingskader overnemen zodra die er is. Sportvisserij Nederland is nauw betrokken bij het opzetten van het landelijke toetsingskader, waardoor uitzet van karper mogelijk zal blijven. Daarnaast hebben ze ook de lokvoer beperkende maatregelen uit het visbeleid gehaald en komt er alleen in te staan dat ze overmatig voeren ontmoedigen.
Wil je de hele inspraak lezen en de reactie van het waterschap? KLIK HIER
en KLIK HIER voor het aangepaste visbeleid.