DEN OEVER - Aan de Sluiskolkkade, in en om de kwelpijp in de Voorhaven bij Den Oever, hangen al enige tijd drie bakken in het water. Deze dienen om intrekkende glasaal op te vangen, waarna deze door medewerkers van het hoogheemraadschap in samenwerking met de Stichting Dupan – voor duurzame palingvisserij – over de dijk naar zoet water worden gebracht
De kwelpijp ligt er nu twintig jaar. Hij dient om het uitslagwater van de Wieringermeer, dat een te hoog zoutgehalte heeft om in het IJsselmeer te worden gedeponeerd, af te voeren van het gemaal Leemans naar de Waddenzee. Daarop is de effluentlozing van de rioolwaterzuiveringsinstallatie bij Den Oever ingeprikt. Dat is zuurstofarm water, dat in een hoge concentratie niet stil mag staan in een ondiep gebied als de Zuiderhaven, en daarom met het getij mee wordt gegeven aan de Waddenzee, waar het zich snel vermengt.
Lokstroom
Om het effect van zo’n effluentlozing op de visstand te meten, zijn vorig jaar proeven genomen. Daarmee werd het vermoeden, dat de uitstroom van zoet naar zout water fungeert als lokstroom voor intrekkende vissen, zoals paling (glasaal) en stekelbaars, bevestigd.
“Den Oever was één van de vier plekken in Nederland, waar die metingen werden gedaan. De uitkomst daarvan was ronduit sensationeel. Het kwam daar voor dat op een enkele dag dertigduizend glasaaltjes werden geteld en bij de Nieuwe Waterweg bijvoorbeeld maar zeshonderd,” vertelt Hans Roodzand, als ecoloog verbonden aan het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.
Barrière
Doordat de bak in de Voorhaven – tussen de schutsluis en de brug in de Afsluitdijk – is voorzien van een barrière, die moet voorkomen dat zout water naar binnen slaat, slagen de vissen er niet in langs die weg naar het IJsselmeer te gaan. “Dan lopen ze vast en zijn ze ten dode opgeschreven,” zegt Roodzand.
Dat is de reden, waarom nu al enkele weken lang, elke avond, de met de drie opvangbakken gevangen glasaaltjes over de dijk worden gebracht. De eerste tellingen laten een wat lagere vangst zien dan vorig jaar, maar die zijn verricht in Den Helder, bij de Koopvaardersschutsluis. Van Den Oever zijn nog geen resultaten bekend, maar berichten elders duiden erop dat er nog veel glasaal onderweg is. “Het zegt ook allemaal nog niet zo veel,” weet Roodzand, “want de grote bulk moet nog komen. Die verwachten we over één tot twee weken.”
Voor het hele bericht: Klik hier!
Bron: Dichtbij.nl