Roofvissers die zelf hun aasvisjes vangen, mogen deze levend meenemen mits dit binnen de wettelijke regels gebeurt. Om dit mogelijk te maken is artikel 5 van de Algemene voorwaarden in de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren aangepast.
Tot 2013 gold de voorwaarde dat je gevangen vis moest terugzetten of deze – indien bestemd voor eigen consumptie – direct moest worden gedood. Dit gaf verwarring omdat de gedachte was dat je geen vis mocht doden om deze als aasvis te gebruiken.
Om duidelijk te maken dat dit laatste ook mag, werd de tekst van voorwaarde 5 van de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren aangepast naar de huidige vorm: ‘Gevangen vis moet onbeschadigd in hetzelfde water worden teruggezet of – indien bestemd voor eigen consumptie of als aasvis – direct te worden gedood (krachtige tik op de kop)’. Veel
sportvissers zagen dit echter als een beperking omdat nu ook vis die als aasvis wordt gebruikt direct dient te worden gedood.
AanpassingNaar aanleiding van de vragen die hier in 2013 over binnen kwamen, is besloten om de tekst opnieuw aan te passen. Met daarbij in het achterhoofd de gedachte dat Sportvisserij Nederland tegen het sjouwen met en overplaatsen van levende vis is, maar niet tegen het gebruik van een dode aasvis en het daarvoor levend meenemen van aasvisjes. De nieuwe tekst luidt dan ook:
‘Gevangen vis moet onbeschadigd in hetzelfde water worden teruggezet, tenzij: - Deze bestemd is voor eigen consumptie (dan direct doden met een krachtige tik op de kop).
- Deze als aasvis wordt meegenomen. Hierbij dienen de gedragsregels voor het meenemen van aasvisjes te worden nageleefd.* Voor aasvis groter dan 15 cm geldt een maximum van 10 stuks.
Bron: Sportvisserij Nederland