In het moeras van Ganshoren werd op 25 augustus 2013 een nieuwe plantensoort voor België ontdekt: Limnobium laevigatum. Reden om te juichen is dit niet: deze exotische waterplant staat bekend als één van de ergste invasieve waterplanten ter wereld.
Op 25 augustus vond Luc Boon in het moeras van Ganshoren (ten NW van Brussel) een voor hem onbekende waterplant. Rutger Barendse herkende de soort als Limnobium laevigatum, een vertegenwoordiger uit de kikkerbeetfamilie. Deze subtropische plant is afkomstig uit Zuid- en Centraal-Amerika en heeft nog geen officiële Nederlandse naam. In het aquariummilieu staat ze bekend als Amazonekikkerbeet.
Limnobium laevigatum wordt als aquariumplant verkocht in België. Vooral in Noord-Amerika zorgt deze plant als invasieve exoot voor heel wat problemen. Ze heeft immers een enorme voortplantingscapaciteit. De kleine zaden rijpen razendsnel en vormen een tapijt van kiemplantjes die gemakkelijk worden verspreid door de wind, stromingen en bootverkeer. Bovendien verspreidt de plant zich ook vegetatief: afgebroken stukjes kunnen dus nieuwe planten vormen. Welke eisen Limnobium laevigatum aan de waterhabitat stelt, is nog niet echt duidelijk. Wel is bekend dat ze zachte wintertemperaturen (tot 0 °C) kan doorstaan. Of ze ook strengere winters kan overleven, valt nog af te wachten. Hoe dan ook, de vondst in Ganshoren is alarmerend.
KLIK HIER voor het volledige artikel.
Bron: NatuurberichtBron foto: Luc Boon