Danny Straten meldde via het hengelvangstenplatform MijnVISmaat een wel heel bijzondere vangst. Hij ving op 1 september op de Waal een gigantische grootkopkarper van 132 cm. Door hun vangsten te melden, helpen sportvissers mee aan onderzoek naar de visstand.
De vangst die Danny meldde op MijnVISmaat viel meteen op. Niet alleen door de enorme afmetingen van de vis, maar ook omdat grootkopkarpers zelden worden waargenomen in Nederland. Grootkopkarpers komen oorspronkelijk uit Azië en zijn in Duitsland wel eens uitgezet om algen te bestrijden. Deze vissen eten voornamelijk algen en filteren de waterkolom door met hun reusachtige bek wijd open door het water te zwemmen. De gigant die Danny ving is mogelijk via de Rijn in onze rivieren terechtgekomen.
Hengelvangstmeldingen Ook andere vissoorten hebben een vergelijkbare weg afgelegd. Zo zijn in het verleden exotische vissen uit Oost-Europa als de roofblei en diverse grondelsoorten ons land binnengekomen. Sportvissers zijn vervolgens vaak de eersten die de komst van deze vissen opmerken als zij ze aan de hengel vangen. Doordat deze hengelvangsten via de website of speciale app op het vangstenplatform MijnVISmaat worden gemeld, kan Sportvisserij Nederland deze checken en toevoegen aan haar database. Zo krijgen we waardevolle gegevens over de visstand.
Aanvulling op wetenschap Eerder werden vangstgegevens al gebruikt om de meerval- en barbeelpopulatie in Nederland in kaart te brengen. Daarbij vormen vangstgegevens ook een mooie aanvulling op de wetenschappelijk beschikbare kennis. Zo blijkt uit vangsten van sportvissers dat grootkopkarpers veel zwaarder en ouder kunnen worden dan in de wetenschap bekend is. Waar die uitgaan van een maximumleeftijd van zo’n 20 jaar en 40 kilo, zijn in het buitenland door sportvissers al exemplaren gevangen van 30 jaar en meer dan 60 kg zwaar.
Unieke beelden waren te zien in een uitzending van Hart van Nederland.
KLIK HIER voor de uitzending, het item over de grootkopkarper start vanaf 17:35.