De Oostereinderpoel is een beschermd natuurgebied in de buurt van Aalsmeer. Het gebied heeft te lijden onder de vele scheepvaart. De scheepvaart zorgt voor veel golfslag, waardoor de oevers afkalven. Om de afkalving tegen te gaan is er gekozen om d.m.v. geotubes natuurvriendelijke oevers aan te leggen.
Een eerder idee om een natuurvriendelijke oever aan te leggen is niet door gegaan, omdat de kosten te hoog waren. Doordat er meerdere partijen (provincie, waterschap en gemeente) de ringvaart wilden baggeren, is er gekozen om dat gezamenlijk te doen. Door de samenwerking is er een project ontstaan, waarbij ze de bagger in geotubes verzamelen en deze gebruiken als natuurvriendelijke oever. De tubes bestaan uit een stevige synthetische stof en vult men direct op het water. Zodra de tubes gevuld zijn komt er bovenop de tubes rietvegetatie, zodat er een vooroever ontstaat.
Vismigratie Ondanks dat het een innoverend project is, is er weinig aandacht voor de wateren die nu door de geotubes zijn afgesloten. Zoals het er nu naar uitziet kunnen de vissen niet bij de afgesloten wateren komen en zullen deze delen van het water verlanden. Hoe deze pilot zich gaat ontwikkelen zal de toekomst moeten uitwijzen.