Het Nederlandse landschap is de laatste 100 jaar drastisch veranderd. Maar er zijn plekjes waar de tijd lijkt stil te staan, zoals in sloot en plas. Daar is het nog net een oude schoolplaat van Koekkoek.
Water is een belangrijk landschapselement in ons land, en het is een landschap waarmee we allemaal wel bekend zijn. De wereld ónder water is een heel ander verhaal: daar komen de meeste mensen niet zo snel. Wie daar echter een kijkje neemt, zal zien dat het er nog sterk lijkt op de idyllische schoolplaten van M.A. Koekkoek. De laatste wildernis, zo wordt het Nederlandse landschap onder water ook wel genoemd.
Verstoppen en vasthouden
Een van de indrukwekkendste soorten onder water is de snoek, de bekendste Nederlandse roofvis. De snoek eet bijna alles. Zelfs muskusratten staan op het menu, maar z’n voorkeur gaat uit naar vis. Snoek komt overal in Nederland voor, maar omdat hij op het zicht jaagt en planten nodig heeft om zich te verstoppen, heeft hij een voorkeur voor helder, welig begroeid polderwater.
Structuur is onder water voor veel soorten belangrijk. En structuur, dat kan van alles zijn: waterplanten uiteraard, maar ook een in het water gevallen tak of zelfs een fiets. Het biedt niet alleen vissen ruimte om zich te verstoppen, maar ook kleinere soorten als slakken en insecten een plek om zich aan vast te houden. Hoe meer structuur onder water, des te meer leven.
KLIK HIER voor het volledige artikel.
Bron: Vroege Vogels