In Nijkerk wordt in het afwateringskanaal aan de Sluiswachter en het Junckerpad in opdracht van de hengelsportvereniging Hoop Op geluk en in samenwerking met Sportvisserij Nederland een visserijkundig onderzoek verricht. Het onderzoek was oorspronkelijk gepland op 25 februari, maar kon toen niet doorgaan vanwege de koude en het risico op bevriezingen van de gevangen vissen. Inmiddels zijn de temperaturen zodanig dat het onderzoek nu wel kan doorgaan en wel op donderdag 21 maart.
De afvissing zal worden bijgewoond door een groep 8 van Het Baken en één klas van de praktijkschool Accent. De leerlingen kunnen dan zien hoe een dergelijk onderzoek in zijn werk gaat en welke vissen er rondzwemmen. Aan deze beide klassen wordt tijdens de afvissing ter plekke een biologieles gegeven door één van de Vismeesters van Sportvisserij Nederland.
Sportvisserij Nederland heeft de nodige deskundigheid op het gebied van de visserijbiologie en aquatische ecologie voor het uitvoeren van dergelijk onderzoeken. Hoewel de hengelsportvereniging geen visrechten heeft in dit kanaal, vindt zij het sportvisserijbelang van dit door veel Nijkerkers beviste water van zo groot belang dat dit opweegt tegen de kosten van een dergelijk onderzoek.
Eén belangrijk onderdeel van het visserijkundig onderzoek is het uitvoeren van een afvissing waarbij zo mogelijk alle vissen door middel van een groot net (een zogenaamde zegen) en door middel van electrovisserij gevangen worden. De vissen worden op soort geteld en gemeten. Daarna worden ze weer teruggezet in het water. Voor dit onderzoek zijn verschillende aanleidingen. Het kanaal wordt druk bevist door jong en oud. Met name voor jongeren was het kanaal een heel goed en veilig viswater vanwege de goede visstand en het ondiepe oeverprofiel. De laatste jaren blijkt echter uit hengelvangsten dat het visbestand is teruggelopen. Mogelijke oorzaak zijn de strenge winters van de afgelopen paar jaren, in combinatie met een tekort aan overwinteringsplekken (dieptes). Verder raakt de oever de laatste jaren zo sterk begroeid dat kinderen nog maar op een heel klein stukje kunnen vissen en dan ook nog moeten concurreren met daar aanwezige volwassen sportvissers. Een andere aanleiding vormt het vermoeden op grond van hengelvangsten, dat er een aantal steuren uit plas Watergoor door individuele sportvissers –en zonder toestemming- zijn overgezet naar dit kanaal. Het kanaal is een heel slechte leefomgeving voor deze vis, die erg veel zwemruimte en waterdiepte nodig heeft. Omdat de steuren in plas Watergoor voorzien zijn van een merkteken is –als er eventueel één gevangen wordt- te controleren of deze uit de plas afkomstig is, of dat het een exemplaar is die mogelijk afkomstig is uit iemands vijver omdat de vis daarvoor te groot geworden was. Het loslaten van uitheemse vissoorten vanuit vijvers in waterpartijen, sloten en kanalen komt helaas toch ook regelmatig voor en kan in sommige gevallen een serieuze bedreiging vormen voor de aanwezige inheemse vissoorten.
|
De afvissing van het kanaal zal op donderdag 21 maart vanaf ca. 09:00 uur gedaan worden. Geïnteresseerden zijn welkom om een kijkje te komen nemen.