Consumenten worden op veel manieren bedrogen als ze vlees of vis kopen. Niet alleen met rundvlees, maar ook met vis en halalvlees wordt gefraudeerd. In al deze gevallen betaalt de consument te veel en krijgt hij niet waar hij voor betaalt.
at blijkt uit gesprekken die de NOS voerde met diverse voedseldeskundigen, zoals toezichthouders, hoogleraren, laboranten en andere onderzoekers. Volgens hen is de fraude met rundvlees geen incident, maar wordt er al langer op grotere schaal op allerlei manieren gesjoemeld met voedsel vanwege economische belangen.
Aan vis en vlees worden heel vaak goedkope stoffen en water toegevoegd. Die zorgen ervoor dat het voedsel zwaarder wordt. Dat is toegestaan, maar dat moet wel op het etiket staan. Betrokkenen zeggen dat dit lang niet altijd het geval is. De consument wordt in dat geval eigenlijk opgelicht.
Dolfijn "Er is hier bijna geen Nederlandse kibbeling te vinden waar geen stoffen aan zijn toegevoegd. Meestal in China, omdat dat goedkoper is. Daarna gaat de kibbeling weer terug naar Nederland", aldus een bron die anoniem wil blijven.
Uit meerdere onderzoeken van de deskundigen blijkt dat het ook regelmatig misgaat met de verkoop van andere vis. Goedkope Aziatische of Afrikaanse vissen worden verkocht als de veel duurdere kabeljauw, tong of schol.
Uit recent Deens onderzoek naar schol blijkt dat zestien procent geen schol is, maar een goedkopere vis. Ook tonijn blijkt lang niet altijd echte tonijn te zijn: zo trof een onderzoeker van het Wageningse onderzoeksbureau Imares dolfijn aan in een verpakking waar volgens het etiket tonijn in zou moeten zitten.
KLIK HIER voor het volledige artikel.
Bron: NOS