Vissen willen in het voorjaar vanaf zee ons land in, maar worden tegen-gehouden door sluizen en gemalen. Maatregelen zijn en worden getroffen om doorgangen te creëren. Om de exacte gegevens te achterhalen, meten we het aanbod. Hoeveel vis wil er bij de Waddenkust naar binnen? Het tweede seizoen van het drie jaar durende onderzoek is net van start. Verschil met vorig jaar is dat we nu alle gevangen trekvis een handje helpen en de dijk overzetten in het zoete binnenwater.
Mooie cijfers
Het eerste jaar leverde mooie cijfers op. De driedoornige stekelbaars maakte het merendeel van de vangst uit met 67 %. Goede tweede is de glasaal met 25%, gevolgd door de spiering met 1,7%. De overige 5,8 % bestond uit zeenaald, sprot en andere soorten. Hieruit kan echter nog geen conclusie worden getrokken. Omdat het aanbod van trekvissoorten per jaar kan verschillen, loopt dit onderzoek 3 jaar.
Drie jaar
Drie jaar lang vissen we twee keer per week op 17 locaties langs de Waddenkust tussen Den Helder en Nieuwe Statenzijl. Een intensieve klus. Ongeveer 50 vrijwilligers vissen met een kruisnet tijdens hoog water. Voor de een is dat 's ochtends vroeg, voor de ander 's avonds laat, afhankelijk van het tij. Nieuw is dat zij dit jaar hun vangst overzetten naar het zoete water.
KLIK HIER voor het volledige artikel.
Bron: HHNK