AMSTERDAM - Recreatief vissen heeft een selecterend effect op de vispopulatie, waardoor het verloop van de evolutie veranderd kan worden.
Dat schrijft een internationaal team van visserijbiologen maandag in PNAS.
Er gingen al lang verhalen rond over de geforceerde evolutie door visserij (omdat vissen met bepaalde eigenschappen wel vatbaar zouden zijn voor visserij, en anderen niet), maar echt duidelijk bewijs ontbrak nog.
Door twee varianten van forelbaars te kweken met verschillende eigenschappen en die te bevissen, konden de biologen daar nu wel voor zorgen.
Hengelen De forelbaars werd zo gekweekt dat er een groep ontstond die wel vatbaar was voor het hengelen, en een andere groep juist niet. Vervolgens konden de andere karaktertrekjes van de vissen, die daarmee samenhangen, bekeken worden.
De groep met hapgrage forelbaarzen bestond met name uit grote, agressieve mannetjes, die in de natuur ook de grootste kans op nakomelingen hebben. De groep mannetjes die meer aan nakomelingenzorg deed, beet minder graag in een stukje aas.
De onderzoekers concluderen dat recreatief vissen (zonder terugzetten) hiermee wel degelijk een evolutionaire druk kan uitoefenen, want een populatie van deze vissen zal langzaam verschuiven van een diverse groep naar een groep met veel nakomelingenzorg en weinig agressieve mannetjes.
Bron: Nu