Vispassage bij gemaal Halfweg geopend

0 3332
30 okt

Hans Schouffoer, hoogheemraad van het hoogheemraadschap van Rijland, en Liz van Duin, Directeur Water van Rijkswaterstaat Noord-Holland, hebben afgelopen vrijdag de aangelegde vispassage bij het boezemgemaal in Halfweg geopend.

Dit deden zij door samen met vertegenwoordigers van beroeps- en sportvissers op een symbolische rode knop te drukken waarmee zij de visvriendelijke vijzel van de vispassage aanzetten. Vervolgens werden twee palingen die naar de andere kant van de passage waren gezwommen en gevangen in een net, door Schouffoer en Van Duin uitgezet in het ‘vrije' water. De vispassage is hiermee officieel in gebruik genomen.



Door de aanleg van de vispassage is er voor vissen een verbinding tussen Rijnlands boezem (ringvaart van de Haarlemmermeer) en het Noordzeekanaal gerealiseerd. Dit is gunstig voor trekvissen als de paling en driedoornige stekelbaars. Deze vissen leven in zoet water, maar planten zich voort in zout water of andersom. Door gemalen en sluizen kunnen zij vrijwel niet vrij tussen zoet en zout water trekken. Om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld de paling van de zee naar polders en plassen kan trekken, maakt Rijnland boezem- en poldergemalen passeerbaar voor vissen. Dit is goed voor natuur en recreatie!



De aanleg van de vispassage bij boezemgemaal Halfweg is onderdeel van een brede aanpak van de vismigratie rondom het Noordzeekanaal. Hierbij werkt Rijnland samen met Rijkswaterstaat Noord-Holland, hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Haven Amsterdam, Sportvisserij MidWest Nederland, Waternet, provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam.

Bron tekst: Rijnland

Gerelateerde berichten
Facebook reacties

Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.

Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.