Steeds vaker worden stuwen, sluizen en dammen voorzien van vistrappen. Trekkende vissen kunnen dan veilig deze hindernissen nemen. Maar een paling kan niet van de lagere naar de hogere treden van een vistrap springen, zoals een zalm dat bijvoorbeeld wel kan. Een paling kan wel klimmen, en dus zijn er speciale klimwanden voor palingen ontwikkeld.
Mysterieuze reizigers Palingen zijn trekvissen. Als het tijd wordt voor de voortplanting trekken ze van het binnenwater naar zee. Hun lichaam verandert dan in dat van een diepzeevis. Waar de vrouwtjes hun eieren afzetten weet nog steeds niemand. Wel duiken palinglarfjes op in de Sargassozee, in de buurt van de Bermuda-eilanden. Vandaaruit zwemmen ze met de golfstroom mee richting West-Europa, waar ze als glasaaltjes aankomen. Die glasaaltjes moeten dan weer naar de binnenwateren, wat soms een hele toer is vanwege alle waterbouwkundige hindernissen.
Noppen Het Canadese bedrijf MilieuInc bouwt klimwanden voor paling. Het principe is dat de paling steun heeft aan de kunststof noppen, waartussen water naar beneden stroomt. Klimmend tussen de noppen kan de paling omhoog. Deze klimwanden worden zelfs toegepast bij de hoge stuwdammen bij waterkrachtcentrales.
Aalladders
Voor de Nederlandse vistrappen hoeft de paling maar kleine hoogteverschillen te overbruggen. Er zijn kunststof matten met klimnoppen in ontwikkeling, maar die worden hier nog niet toegepast. De Stichting Dupan, een club die zich inzet voor de verbetering van de palingstand, is van plan om veel vispassages in Nederland te voorzien van deze 'aalladders'.
|
Puberpalingen ('elvers' in het engels) nemen massaal een klimwand. |
Bron foto's: © MilieuInc
Bron tekst: Ecomare