Een aparte verschijning in een koraalrif: een klein visje dat een octopus nadoet, die zich op zijn beurt voordoet als een giftige vis.
De mime-octopus bezit een heel bijzonder talent: hij kan zeker vijftien totaal verschillende zeebewoners nabootsen, zoals giftige platvissen, zeeslangen en kwallen. Dat doet hij door creatief te zijn met zijn tentakels, zijn bewegingen aan te passen en een typisch 'giftig' kleurenpatroon te vertonen. Geen roofdier dat hem lastig valt.
De kleine en timide kaakvis daarentegen is haaienvoer als hij niet oppast. Hij verstopt zich daarom vaak in holletjes tot hij het aandurft voedsel te gaan zoeken.
Gedurende een duiktrip vorige zomer in de zee bij Indonesië vond de Duitse bioloog Godehard Kopp de twee onverwachts samen. Het kaakvisje volgde de octopus op de voet. Door hetzelfde bruin-wit gestreepte patroon als de octopus gaat de vis compleet op in de octopus-tentakels. De achtarm zelf lijkt zich er niets van aan te trekken en zwemt onverstoord verder.
Kop en collega's vonden het tafereel zo bijzonder dat ze het publiceerde in het vakblad Coral Reefs. Volgens hen is het een slimme actie van de kaakvis. Het visje is beschermd en kan zonder gevaar op zoek naar voedsel, terwijl de octopus zijn immitatiekunstje vertoont.
Bron:FAQT