Ongeveer een jaar geleden, op 26 juni 2011, publiceerde de Stichting ANEMOON de dramatische achteruitgang van het Dodemansduim in de Zeeuwse Delta. Waarnemers zagen hier de voorgaande jaren steeds minder exemplaren van onze enige koraalsoort. Een analyse van onze waarnemingen over de periode 1994 tot 2010 laat dit overduidelijk zien. In 2010 en tot in het voorjaar van 2011 kwamen er nagenoeg geen meldingen meer van deze soort uit de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. Maar de inkt van dat natuurbericht was nog niet droog of de allereerste meldingen kwamen al weer binnen. En nu kunnen we spreken van een wonderbaarlijke terugkomst van ons koraal! In de centrale en westelijke Oosterschelde staat nu al al veel meer Dodemansduim dan zelfs in 1994 het geval was.
De enige koraalsoort die we al duikend in de Nederlandse kustwateren kunnen tegenkomen is het Dodemansduim. De Nederlandse naam spreekt weliswaar een beetje tot de verbeelding maar er is zeker enige gelijkenis met de duim van een verdronken zeeman. De Latijnse naam Alcyonium digitatum is deels afgeleid van het feit dat grote kolonies, van enkele jaren oud, tweevoudig, dichotoom, vertakt zijn. Dodemansduim komt voor in een witte en een oranje variant.
|
Van 1994 tot 2010 was sprake van een voortdurende afname van Dodemansduim in met name de Oosterschelde. Was de trefkans om deze soort tijdens een duik hier aan te treffen in 1994 nog ongeveer twintig procent, in 2010 was dit tot nagenoeg nul gereduceerd. Het had er alle schijn van dat onze enige koraalsoort hier was uitgestorven. Die situatie heeft ongeveer een jaar stand gehouden. Maar in de tweede helft van 2011 is het Dodemansduim aan een bijna wonderbaarlijke terugkomst begonnen. In eerste instantie kwamen er losse meldingen uit de centrale en westelijke Oosterschelde binnen. Momenteel staat van Zierikzee tot Burghsluis al zoveel Dodemansduim dat de trefkans voor de oplettende sportduiker hier nu al is toegenomen tot bijna honderd procent. Dat wil zeggen dat hier tijdens iedere duik het Dodemansduim kan worden waargenomen, tot soms zelfs tientallen exemplaren per duik. Dat is veel meer dan we in 1994 konden aantreffen. Ook in de zuidelijke Oosterschelde wordt weer zeer regelmatig Dodemansduim gezien. De kolonies zijn vaak niet groter dan circa twee tot drie centimeter. Af en toe zien we toefjes van vijf centimeter of groter. Dat zijn exemplaren van ongeveer een jaar oud. Het zijn dus allemaal exemplaren die zich het afgelopen jaar hier hebben gevestigd.
|
Klik hier voor het volledige bericht.
Bron: natuurbericht