De Rijn is schoner geworden. Tijd dat de steur, uitgestorven in de jaren zestig, er weerkeert. Begin mei verhuizen vijftig Europese steuren, met zendertje, vanuit de Franse Gironde naar de Rijn.
Op zijn rug en met een beademingsbuisje in zijn bek, ligt steur nummer 3220195 op de geïmproviseerde operatietafel. Hij weegt ruim twee kilo en is 75 centimeter lang. Gerard de Laak van Sportvisserij Nederland zet met routine het operatiemes in zijn buik. Hij heeft al tientallen palingen, meervallen, zalmen en zeeforellen eenzelfde behandeling gegeven. Maar een steur is lastig.
Hoe zacht en week de buik er ook uitziet, de buikholte wordt beschermd door een harde plaat. "Dit is een prehistorische vis, compleet met beenplaten in plaats van graten. Dat maakt het maken van de incisie niet makkelijker" zegt De Laak, die bij vijftig steuren een transponder zal aanbrengen.
Zo'n zendertje heeft de afmetingen van een penlight batterij en weegt 26 gram. "Bij alle stuwen en sluizen in de Rijn en de Maas liggen kabels," legt De Laak uit. "Elke zender is geregistreerd. Zwemt één van de vissen langs, dan gebeurt er hetzelfde als met kleding die in de winkel is gemerkt met tags. Als je daarmee door het poortje loopt, gaat het alarm af. Bij Rijkswaterstaat kunnen ze met het zogenaamde Nedap-systeem volgen waar de steuren zijn en dat geven ze dan aan ons door." Op dezelfde manier volgt Sportvisserij Nederland ook andere uitgezette vissoorten, zoals zeeforel en zalm.
-> Klik hier voor het volledige bericht.
Bron: Trouw