OUDDORP - Op de stranden bij Ouddorp zijn sinds 1 maart al 25 bruinvissen aangespoeld, de meeste ernstig verminkt. De beschermde zeezoogdieren vertonen snijwonden tot op het bot. Soms ontbreken hele stukken vlees. De oorzaak van de verwondingen is onbekend, maar ze lijken bewust te zijn aangebracht.
Dat zei Steven van der Mije van het onderzoeksinstituut NCB Naturalis in Leiden vrijdag. Hem lijkt het aannemelijk dat de verminkte bruinvissen als bijvangst uit visnetten zijn gesneden. „Er is voor de kust bij Ouddorp een vrij smalle vaargeul. Het zou kunnen dat bruinvissen daar de schroeven van vissersboten niet kunnen ontwijken, maar daar zijn de snijwonden te glad en te recht voor. Dit zou kunnen duiden op bewust snijwerk.”
Bruinvisspotter Marko Oudenaarde, een van de vinders van de zwaarbeschadigde dieren, sluit een mechanische oorzaak niet uit. Hij wijst op baggerwerkzaamheden voor de kust. De gestrande bruinvissen gaan voor pathologisch onderzoek naar de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.
Nadat in 2009 op andere plekken langs de kust verminkte bruinvissen waren aangespoeld, heeft een onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) geen aanleiding gevonden voor een nader strafrechtelijk onderzoek.
Volgens Jaap van der Hiele, coördinator van de EHBZ (Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren), zijn de gevonden kadavers vaak te ver heen om te kunnen zeggen of de verminkingen voor of na de dood zijn ontstaan. „De Kustwacht kijkt uit naar drijvende exemplaren die verser zijn dan de aangespoelde dieren,” zegt hij.
In de Noordzee leven naar schatting 30 tot 35.000 bruinvissen. Op de Nederlandse stranden spoelen er ieder jaar zo'n 300 tot 400 aan. Vorig jaar was er een piek van 800 dode bruinvissen. Dat in 3 weken tijd op 5 kilometer strand zoveel verminkte exemplaren zijn aangetroffen, noemt Marko Oudenaarden een raadsel.
Bron: Telegraaf