Samen met de Waddenvereniging, Stichting Verantwoord beheer IJsselmeer en Vereniging van Vaste vistuigen gaat Sportvisserij Nederland de boer op met een concreet plan voor een vismigratie voorziening in de Afsluitdijk.
De inzet is een heuse ‘brakwater-rivier’ door de Afsluitdijk, ter hoogte van Kornwerderzand. Met de Afsluitdijk kwam er in 1932 een abrupte afsluiting van de Zuiderzee (en daarmee ‘het achterland’) met de Waddenzee tot stand. Sindsdien is er nooit een vismigratievoorziening aangelegd.
Het sluizencomplex dat bij Kornwerderzand in de Afsluitdijk ligt, voldoet niet aan de voorwaarden voor vismigratie en zorgt bovendien voor ‘uitspoeling’ van veel – met name jonge – vis. Dit is funest voor trekvissen als
aal,
zalm,
zeeforel,
bot,
zeeprik en
spiering, die afhankelijk zijn van een geleidelijke zoet-zoutovergang om hun levenscyclus te kunnen volbrengen.
Daarom is in opdracht van bovengenoemde partijen aan de bureaus Linkit Consult en Wanningen Water Consult gevraagd om een plan te maken voor een geschikte en effectieve manier om de Afsluitdijk voor vis migreerbaar te krijgen.
'Brakwater rivier'
De partners in dit project zijn voor de ideale vispassage uitgekomen op een zogenaamde ‘brakwater-rivier’, direct naast de spuisluizen bij Kornwerderzand. Deze zou dan via een koker door de dijk lopen. Het idee voor zo’n zigzag slingerende rivier tussen het IJsselmeer en de Waddenzee past uitstekend binnen de ambities van de provincies Friesland en Noord-Holland en Rijkswaterstaat.
De initiatiefnemers, waaronder dus
Sportvisserij Nederland, hopen hiermee na tachtig jaar de eerste stap te zetten naar herstel van vismigratie en een geleidelijke zoet-zout overgang bij de Afsluitdijk. Binnenkort worden de financieringsmogelijkheden voor de uitvoering van het plan – dat rekening houdt met natuur, recreatie, toerisme en (sport)visserij – verder verkend.
Zodra meer bekend is over dit plan, lees je dat meteen op deze website en in Hét Visblad.
Bron: Hét visblad