De aanleg van de ecologische verbindingszone langs de Heiligenbergerbeek in Leusden is volop gaande. In opdracht van Waterschap Vallei & Eem en landgoed Den Treek-Henschoten wordt de fosfaatrijke bovengrond van voormalige landbouwpercelen afgegraven. Op deze voedselarme grond kan zo nieuwe natuur ontstaan.In januari start het afgraven van de westelijke oever van de beek. De maatregelen zijn noodzakelijk om te kunnen voldoen aan Europese richtlijnen voor schoon oppervlaktewater, de Kaderrichtlijn Water (KRW).
Met het afgraven van de grond is gestart op percelen nabij de Hopschuur tussen de Treekerweg en de beek. Begin 2012 zijn de percelen ten noorden van de Ooievaarshorsterweg aan de beurt. Het gebied nabij het gasverdeelstation aan de Arnhemseweg wordt in februari of maart afgegraven. Daar komt een circa 35 meter brede natte natuurstrook met poelen. Totaal ontstaat er twaalf hectare nieuwe natuur langs de Heiligenbergerbeek.
|
Afgegraven landbouwperceel nabij de Hopschuur gezien in de richting van de Heiligenbergerbeek. |
Plasbermen en boomstobben
De Heiligenbergerbeek bij Leusden wordt nu nog gekenmerkt door eenvormige oevers waardoor geen karakteristieke oevervegetatie kan ontstaan. In januari start het afgraven van een tien meter brede strook langs de westelijke oever van de beek waardoor deze flauwer wordt. Ook worden her en der bomen verwijderd. Er voor in de plaats komen zogenaamde plasbermen waar zich planten en dieren vestigen die van vochtige omstandigheden houden. In de beek komen boomstobben die schuilgelegenheid bieden aan vissen en andere waterdieren. Hierdoor komt er een gevarieerd visbestand in de beek. De werkzaamheden worden naar verwachting voor de bouwvakantie van 2012 afgerond.
|
De Hopschuur op landgoed Den Treek-Henschoten. |
Bron: Waterschap Vallei & Eem