PERSBERICHT VISSERIJ SERVICE NEDERLAND
Bestemd voor Sportvisserij MidWest Nederland
Van visserijbedrijf naar dienstverlener
De beroepsvisserij verkeert in zwaar weer vanwege afnemende palingvangsten. Daarnaast zijn de verhoudingen tussen de beroepsvisserij en de sportvisserij binnen visstandbeheercommissies (VBC’s) vaak niet optimaal, omdat de partijen verschillende belangen hebben. Er zijn echter ook uitzonderingen.
Toekomst beroepsvisserij
De vangstbeperkingen als gevolg van de afnemende palingstand en de dioxinevervuiling, leiden ertoe dat de inkomsten van veel visserijbedrijven sterk zijn afgenomen. Ook wordt het water vrijwel overal schoner en voedselarmer, waardoor de visbiomassa per hectare afneemt en de vangsten van schubvis teruglopen. Het wordt daarom voor veel beroepsvissers steeds lastiger om een boterham te verdienen.
Dienstverlener visstandbeheer
Het kan ook anders. Een voorbeeld is beroepsvisser/ecologisch visstandbeheerder Bram van Wijk. Bram, die in 2010-2011 een jaar lang parttime bij de POS heeft gewerkt, richt zich met zijn bedrijf Visserij Service Nederland op het uitvoeren van visstandbemonsteringen en afvissingen voor bijvoorbeeld waterschappen en hengelsportverenigingen. Hierdoor wordt er niet meer gevist voor de vis, maar ten behoeve van de vis.
Vanwege de drukke werkzaamheden is Bram gestopt met zijn werkzaamheden bij de POS. En per 1 september is Jan-Willem Kroon, oud-medewerker van Sportvisserij Nederland, in dienst bij Visserij Service Nederland. Op deze manier kan het bedrijf nog beter ondersteuning bieden aan hengelsportverenigingen. Deze kunnen bij Visserij Service Nederland terecht met al hun vragen op het gebied van visstandonderzoek, visstandbeheer en adviezen over inrichting van viswateren. Dit voorbeeld laat zien dat er ook mogelijkheden zijn waarin de ‘beroepsvisserij’ en de sportvisserij elkaar niet als ‘concurrent’ hoeven te zien, maar elkaar juist versterken in het streven naar een goede visstand.
Meer informatie is te vinden op de website www.visserijservicenederland.nl.