Hengelsportvereniging Hoop op Geluk is altijd op zoek naar een betere visstand en sportvisserijmogelijkheden. Lees mee met voorzitter Dirk Wever, die laat zien dat samenwerken en netwerken werkt. Zelfs tussen verschillende partijen met uiteenlopende doelen.
De Arkervaart
Begin achttiende eeuw is de Arkervaart aangelegd, door de Brede Beek te verbreden en te verdiepen. Tussen 1703 en 1710 werd vanaf Nijkerk tot aan de Zuiderzee de beek (toen nog Arkergraft geheten) verdiept en verbreed met als resultaat de huidige Arkervaart. Het scheepvaartkanaal is vandaag de dag een zeer populair wedstrijdwater.
Het (vogel-)eiland
Het eiland in de Arkervaart is ontstaan bij de verbreding en het rechttrekken van de Arkervaart begin 80 ér jaren. Het voormalige weideland werd na het rechttrekken een eiland, met midden op het eiland een klein meertje. Het eiland bleek een enorme aantrekkingskracht op vogels te hebben die er in alle rust konden broeden. Er groeide -op een enkele treurwilg na- geen bomen waardoor het eiland een slechte vestigingsplek was voor roofvogels, die er geen broedplekken vonden of uitzichtplekken voor de jacht. Op het eiland waren verder geen roofdieren als vossen of marterachtigen aanwezig. Al snel werd het eiland daarom door de Nijkerkers het Vogeleiland genoemd. Kort na het ontstaan heeft de Vogelwerkgroep van IVN (Nijkerk) dit eiland geadopteerd. Zij inventariseerden meerdere malen per jaar de aanwezige vogels en probeerden de bomengroei te beperken.
Ontwikkelingen
In de loop van de jaren nam echter het aantal bomen op het eiland steeds verder toe. Dat was niet goed voor de rust op het eiland en bedreigde de openheid van het omringende polderlandschap. In 2008 heeft het IVN-Nijkerk en Omgeving in overleg met de gemeente Nijkerk daarom een beheerplan opgesteld voor het eiland. Doel was om er weer een aantrekkelijk rietland voor vogels van te maken.
In 2009 is men begonnen met het maaien van een deel van het riet en met pogingen om de ongewenste groei van bomen te beteugelen. Aangezien een groot deel van het eiland vol stond met zaailingen van de berk voorzag het IVN een groot probleem. Begin 2010 hebben het IVN-Nijkerk en Omgeving, de gemeente Nijkerk en het waterschap Vallei en Eem overleg gevoerd over de vraag 'hoe nu verder te gaan'.
De gemeente Nijkerk wilde de beschoeiingen aan de kanaalzijde van het eiland vervangen. Het Waterschap zocht naar plas/dras situaties langs de Arkervaart en het IVN wilde graag de ongewenste bomengroei op het eiland bestrijden door het eiland onder water te zetten. Dit alles gecombineerd heeft dit project (HYPERLINK NAAR DE POSTER) opgeleverd en zo werd het plan geboren om naast het vernatten van het eiland ook een overloop te maken naar het al aanwezige meertje en dit meertje in open verbinding te stellen met de Arkervaart. Het waterschap Vallei en Eem was daarbij bereid om de aanschaf te financieren van een pompinstallatie en de fundering daarvoor aan te leggen.
Hoe werkt het?
Over het maaiveld op het eiland wordt water geleid dat via een visvriendelijk bakjesrad wordt aangevoerd. Het pompje draait volledig op zonnekracht via de bijgeplaatste foto-elektrische cellen. Het opgepompte water stroomt geleidelijk over het eiland. Aan de zuidkant van het eiland wordt het water tegengehouden door duiker waar door middel van planken het waterpeil gestuurd kan worden. Via deze overstort komt het water dan in het meertje. Vanuit het meertje is door de dijk een doorbraak gemaakt naar de Arkervaart waardoor het water terugstroomt. De doorbraak in het dijkje maakt dat het meertje op het eiland nu voor vissen bereikbaar is en als paaiplaats dienst kan doen.
Dit mooie project is mogelijk gemaakt door de initiatieven, ideeën en vele vrijwilligersuren van de IVN-werkgroep Landschapsbeheer, de bijdrage van het Waterschap Vallei en Eem en de steun van de gemeente Nijkerk. Daarnaast vonden een groot aantal medewerkers van het waterschap Vallei en Eem dit een dusdanig aardig project dat zij er ook vanuit het thema maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) op in wilden steken. Zij hebben dat gedaan door in de vrije tijd een paar dagen met veel enthousiasme diverse werkzaamheden op het eiland te helpen uitvoeren.
Download hier de poster van het project in de Arkervaart