Afgelopen week is de visstand in de afgesloten Recreatieplas Geestmerambacht onderzocht. Drie dagen lang is de plas door Sportvisserij Nederland en de voormalige beroepsvisser Boerdijk afgevist met fuiken, netten en electro-visapparatuur. De vangsten waren afwisselend. In afwachting van de rapportage geven wij u alvast de eerste resultaten.
Gestart werd met het afvissen van de afwisselend met steenstort ingerichte of met riet begroeide oevers door het onderzoeksteam. Verbazingwekkend hoeveel paling en kleine baarsjes er tussen de met stenen vastgelegde oevers verscholen zaten. Zelfs de vrij zeldzame rivierdonderpad bleek tussen de stenen een plekje te hebben gevonden. De met riet begroeide oevers leverden met name jonge blankvoorn, jonge brasems, giebels en veel kleine snoek op.
De vangsten in de fuiken die op de diepe delen van de plas waren geplaatst vielen tegen. Vrijwel alleen kleine baars, pos en paling. In de netten werden de grotere vissen gevangen. Niet veel, maar wel grote exemplaren per soort; brasem en blankvoorn. Slechts een enkele kleine snoekbaars en baars is er gevangen op de diepere gedeeltes. Kortom de plas biedt nog voldoende uitdaging voor de sportvisserij, maar de eerste indruk is, is dat de visstand wel sterk veranderd. Met het steeds helder wordende water verdringt de snoek, de lichtschuwe snoekbaars als voornaamste roofvis in het water.
Het Recreatieschap Geestmerambacht, HSV Langedijker Sportvissers e.o., HSV Alkmaar & Omstreken en de Hengelsportfederatie NoordWest Nederland kijken daarom uit naar de adviezen in de rapportage van Sportvisserij Nederland. Daarin zal zeker aandacht zijn voor de te verwachten ontwikkelingen in de visstand en aanpassingen om vismigratie tussen de plas en het Noordhollandsch Kanaal weer mogelijk te maken.
Klik hier voor een foto-impressie van het onderzoek.