In het Noordzeekanaal wordt al enige tijd onderzoek gedaan naar de migratieroute voor trekvissen en zoetwatervissen. Op dit moment is het onderzoek naar migratie van zoetwatervissen gestart. Grote exemplaren krijgen uitwendig een merk, een zogenaamde 'extra vin'. Aan sportvissers het verzoek om de vangst van deze vissen terug te melden.
Het onderzoek naar migratie van zoetwatervissen in en rond het Noordzeekanaal is gestart. Op dit moment is er onvoldoende inzicht in de migratie van zoetwaterstandvis tussen het Noordzeekanaal en aangelegen boezem/polder gebieden. Vissen kunnen heen en weer zwemmen via vispassages.
De komende maanden worden zo'n 4000 vissen (snoekbaars, brasem, baars en blankvoorn) voorzien van een zogenoemde PITtag. Zodra deze vissen door een detectiepoortje zwemmen, wordt de vis gedetecteerd. De detectiepoorten zijn geplaatst bij gemalen en vispassages bij Kadoelen, Halfweg, Nauerna, Willem-I sluis, Oranjesluis en Muiden. Deze blijven daar tot de zomer van 2020.
Terugmelden
Grote exemplaren baars en snoekbaars worden óók van een uitwendig merk voorzien. Vang je zo’n vis met een ‘extra vin’, wil je dan de locatie, datum en nummer op de tag melden aan vismelding@wur.nl. Natuurlijk zet je de vis weer terug in het water. Dank alvast voor jullie medewerking!
Dit onderzoek is een onderdeel van het monitoringsprogramma vismigratie Ecologische Verbindingszone Noordzeekanaal en ommelanden.Doel van dit onderzoek is het integraal in beeld brengen en bewaken van de kwaliteit van het Noordzeekanaal en aanliggende boezemwateren als migratieroute voor trekvissen en zoetwatervissen.
Het is een samenwerkingsproject tussen Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Hoogheemraadschap Rijnland en waterschap Amstel Gooi en Vecht, gemeente Amsterdam, Provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat, Port of Amsterdam en Sportvisserij MidWest Nederland.