Zoals u wellicht weet gaan de beroepsvissers en de sportvisserij op de zuidelijke randmeren de komende vier jaar een uniek experiment uitvoeren. Vertegenwoordigers van beide partijen hebben daarvoor een paar weken geleden een overeenkomst ondertekend. Kern van de afspraken is dat vier jaar lang in de betreffende meren niet met sleepnetten (de zogenaamde zegen) op brasem en blankvoorn gevist gaat worden en er een periodieke monitoring van de visstand gaat plaatsvinden. Die monitoring is vorige week van start gegaan.
Periodieke monitoring
Vanuit dit belang en met de veranderende visstand in het achterhoofd zijn sport en beroep op het experiment uitgekomen. Vier jaar lang onderzoeken hoe de visstand zich ontwikkelt zonder benutting van blankvoorn, brasem en kolblei. De inkomstenderving voor beroepsvissers als gevolg van de visserijstop wordt door de sportvisserij betaald én de beroepsvissers zelf gaan ieder elk 10 dagen in het seizoen de visstand bemonsteren. De visserij met fuiken op aal gaat gewoon door. Over vier jaar wordt het experiment geëvalueerd.
Monitoring van start
Vorige week was de eerste onderzoeksdag. Dit jaar zijn nog tien onderzoeksdagen en in januari en maart zijn er ook nog eens tien. Alle vis die bij de bemonstering wordt gevangen gaat na telling weer terug. Bij iedere monitoring gaat iemand van Sportvisserij Nederland of uit onze organisatie mee om te assisteren.
Mocht u dus een beroepsvisser een trek met de zegen zien maken dan is dit ten behoeve van het onderzoek.
Met vragen kunt u altijd even contact met kantoor opnemen via 0251-318882.