Hoe bereid ik mij voor op een “streetfishing wedstrijd”?

0 6459
23 feb

In dit artikel schrijft Daniël Weijers van het winnende team "Double Hookup" hoe hij zich vorig jaar samen met zijn team heeft voorbereid op de streetfishingcompetitie.

Streetfishing competitie Sportvisserij MidWest Nederland

Sportvisserij MidWest Nederland heeft in 2015 haar eerste streetfishingcompetitie georganiseerd, dit was een groot succes. Een aantal van mijn vrienden hebben meegedaan aan deze competitie. Door hun enthousiaste verhalen raakte ik gemotiveerd en heb ik mij ingeschreven voor de competitie van 2016.

Het duurde niet lang voordat ik een leuk team bij elkaar had gesprokkeld van ervaren streetfishers. Ons team bestaat uit vijf man waarvan vier (ex)studenten zijn van de opleiding Sportvisserij uit Alkmaar en Zwolle.

Elke deelnemer moet tussen de 10 jaar (zelfstandig kunnen vissen) en 21 jaar (peildatum 1 januari 2016) zijn. Een wedstrijd wordt gevist met 4 personen per team. Per team mogen twee deelnemers ouder dan 21 jaar zijn. Indien alle teamleden onder de 14 jaar zijn is minimaal 1 begeleider verplicht.


Streetfishing

Streetfishing is booming! Een nieuwe tak in de sportvisserij die vooral onder de jeugd steeds populairder word. Kernwoorden voor deze laagdrempelige visserij zijn: Licht bepakt, lichte spinhengels, kunstaas, stad en de straat.
Veel mensen vissen om lekker te ontspannen, even het hoofd leegmaken met niemand om je heen.
Streetfishing roept bij mij een andere emotie op. Deze snelle spannende visserij voer ik het liefst uit in de grote steden. De reacties van omstanders zijn prachtig als je zo even achter het Centraal Station van Amsterdam een grote snoekbaars uit het water “tevoorschijn tovert”. Zwemmen hier zulke grote vissen? Dat wist ik helemaal niet!

Graag vis ik met mijn maten in stedelijk water op snoekbaars, baars en snoek. Ik ben vrij competitief ingesteld en ook al is het niet altijd een wedstrijd, toch wil je stiekem meer vangen dan je maatje. Streetfishing is naar mijn mening de perfecte visserij om in competitie vorm te vissen. Het is een spannende en dynamische visserij die op veel verschillende manieren kan worden uitgevoerd. Snoekbaars, baars en snoek vormen de hoofddoelsoorten tijdens streetfishing en komen veelvuldig voor in de Nederlandse Stadswateren. Er zijn tientallen verschillende technieken en systemen, om nog maar niet te spreken over de honderden soorten kunstaas die verkrijgbaar zijn op de markt. 

Met al dit high-tec kunstaas dat tegenwoordig in de winkel verkrijgbaar is, wordt het gemakkelijk om het overzicht kwijt te raken. Welke shad werkt het beste voor een bepaalde vissoort, wat voor kleurtje, vormpje, gewicht, haakje etc. heb je nodig?
In dit artikel schrijf ik hoe ik mij samen met mijn team heb voorbereid op de streetfishing competitie van Sportvisserij MidWest Nederland.

Briefing en locatie 

De streetfishing competitie van Sportvisserij MidWest Nederland vond plaats op verschillende locaties. De eerste wedstrijd was op 21 februari in Alkmaar, hierna volgend voor het gesloten seizoen nog Utrecht en Lelystad. In het weekend na de opening van het seizoen Amersfoort, twee weken later Haarlem gevolgd door 26 juni de finale in Amsterdam.
Een paar dagen voor iedere wedstrijd ontvang je een mail met de briefing. In deze briefing staan de spelregels en de overzichtskaart van de vislocatie.
De spelregels en de overzichtskaart zijn van groot belang bij de voorbereiding van een wedstrijd.

Vragen 

Tijdens iedere wedstrijd tellen de 15 grootste baarzen, de 10 grootste snoekbaarzen en de 5 grootste snoeken tellen voor het volle pond mee, mits deze bovenmaats zijn. De minimummaat voor snoek is 45 cm, de minimummaat voor snoekbaars is 42cm en de minimummaat voor baars is 22 cm. Ondermaatse vis telt voor 5 punten en alle vissen buiten het quotum tellen voor 1 punt mee.
De puntentelling van de wedstrijd is héél belangrijk tijdens het maken van het “battle plan”. Om de meeste punten tijdens de wedstrijd binnen te halen maken wij een van tevoren een plan. Tijdens het maken van zo’n plan kun je jezelf meerdere vragen stellen: Welke vissoort(en) kun je verwachten? In welke hoeveelheden komt deze voor? Zwemt er veel bovenmaatse of ondermaatse vis? Is het mogelijk om één of meerdere quota vol te vissen? Met welke vissoort verwacht je de meeste punten binnen te halen? Wat zijn potentiële stekken? Welke stekken bevissen we in welke volgorde? Welke aassoorten en hengels gaan we inzetten?
Dit zijn een aantal voorbeelden van vragen die ik mijzelf heb gesteld tijdens het voorbereiden op deze competitie.

Kaartlezen 

Omdat er tijdens de streetfishing competie in verschillende steden wordt gevist is het niet altijd even gemakkelijk om op deze trajecten te oefenen. Hiervoor hebben wij een oplossing bedacht, namelijk het in kaart brengen van het traject door middel van kaartlezen.
Hieronder staan twee van de wedstrijdtrajecten die zijn gebruikt tijdens de streetfishing competitie. De linker kaart is haarlem en de rechter kaart is Alkmaar. 

Met alleen de kaart van het wedstrijdtraject is het mogelijk om een goede schatting te maken van visstekken met potentie. Mijn collega Maikel zegt altijd : Google is your friend.
Print het wedstrijdtraject uit en open google earth op je computer of laptop. Vul de stad in waar gevist wordt en ga op zoek naar het wedstrijdtraject. Binnen het traject ga je kijken naar stekken waar jij normaal zou vissen op snoek, snoekbaars en baars. Denk hierbij aan bruggen, kanalen, diep en ondiep water of andere variabelen die jij belangrijk vind.
Deze stekken kun je op google earth gemakkelijk vinden. Bekijk eerst de uitgezoomde satellietbeelden en als je iets interessants ziet zoom dan in en kijk met streetview. Dit doe je door het gele poppetje onderin te verslepen naar de plaats die je wilt bekijken. Op deze manier kun je 360 graden om je heen het straatbeeld van de stek zien.
Als ik stekken via google earth heb gevonden noteer ik deze op de uitgeprinte kaart, dit doe ik met kleuren markers. Ik pak een kleurtje voor bijvoorbeeld bruggen, snoekbaars, snoek en baars stekken. Dit kaartje kan ik dan weer gebruiken om met mijn team maten het plan te maken.

Voorvissen 

Als het mogelijk is om “voor te vissen” is dit zeker aan te raden. Doe online onderzoek naar hotspots en ga met je teammaten op pad. Probeer te variëren in verschillende technieken en stekken. Zorg dat je veel meters maakt en alle hotspots en vangend kunstaas goed onthoud. Noteer deze desnoods als je dit echt tot perfectie wilt uitvoeren, deze gegevens kun je allemaal goed gebruiken voor je wedstrijdplan.
In Haarlem heb ik samen met mijn teammaat Sijmen een namiddag voorgevist. Het Spaarne in Haarlem is een mooi breed en redelijk diep Stadskanaal. Wij hadden verwacht dat wij hoofdzakelijk snoekbaars en baars zouden vangen maar dit hadden wij fout. Tijdens het zoeken naar geschikte locaties met onze snoekbaars spullen vingen wij de ene na de andere snoek! Werpend met shadjes van rond de 10cm wisten wij in korte tijd maar liefst 6 snoeken, een snoekbaars en een paar baarzen te vangen. Snel bleek er welke technieken wel en niet werkten. Tijdens de wedstrijd hebben wij van deze informatie goed gebruik gemaakt, een dikkere fluorocarbon voorslag (leader) voor de snoeken, het juiste kunstaas en goede stekken hebben geleid tot een dag overwinning.
Kun je door een gebrek aan tijd of door andere omstandigheden niet voorvissen hoeft dit niet te betekenen dat je slecht gaat vangen. Met je google onderzoek weet je al een stuk meer over het water en met je eigen ervaringen als visser kun je hier een heel eind mee komen!

   
Sijmen met enkele van de tijdens het voorvissen gevangen snoeken 

Kunstaas en hengelkeuze 

Voor de keuze van het kunstaas kijk ik naar de volgende variabalen: Vissoort, waterdiepte, stroming, watertemperatuur en helderheid van het water. 

Zelf vis ik het liefst met shads aan een loodkopje, deze manier van vissen ligt mij het best. Je kunt je shad snel aanbieden met een zware loodkop of juist héél langzaam met lichte loodkopjes. Het voordeel tegenover dropshotten is dat je veel meer meters kunt maken, het nadeel is dat met de dropshot secuurder kunt vissen en de vis twijfelende vis het aas langer kunt presenteren. Verder kun je natuurlijk eindeloos variëren in je shadkeuze maar het liefst houd ik het simpel.
Snoek, baars en snoekbaars zijn alle drie geduchte rovers. Baars is zeer nieuwsgierig en valt zonder moeite prooien aan die bijna net zo groot zijn als hijzelf. Snoek doet dit ook maar eet toch verassend vaak kleine prooidieren. Het komt regelmatig voor dat grote snoeken worden gevangen tijdens het dropshotten of vertikalen en dit neem ik ook mee tijdens mijn wedstrijden.
Ik vis het liefst met shadjes van 9 tot 12 cm. Baarzen vanaf 20 cm werken een shadje van 9 cm met gemak naar binnen, en voor snoekbaars en snoek is dit zeker niet te klein. Als een water een gezond bestand heeft van alle drie deze rovers, zal ik niet snel kleiner gaan vissen. Op deze manier maak je een goede kans op alle drie deze vissoorten!
In wateren waar hoofdzakelijk kleine baars zwemt kies ik wel voor kleinere shads (4-9cm), dit gepaard met lichte loodkopjes (1 tot 5 gram).
Zelfs gericht op snoek gebruik ik graag shads. Tijdens de wedstrijd in Amersfoort hebben wij in de binnenstad gevist in heldere plantenrijke kanalen. Op dit soort water zwemt veel snoek. De shads die ik hiervoor uitkies zijn iets grover, 12 tot maximaal 20 centimeter met een schoepstaart. Ik vis de shads meestal met een grove enkele haak en een lichte jigkop (3-7 gram) midden tussen de planten door. Staan er wat minder planten dan kan er wat zwaarder gevist worden en met stingers.
Shads hebben naar mijn mening veel voordelen tegenover ander kunstaas zoals jerkbaits en pluggen. Ze kunnen gemakkelijk tussen de planten door worden gevist. Ook kun je ze tergend langzaam onverzwaard vissen of juist verzwaren en rap binnen vissen. Hierdoor kun je veel meters maken en je kunstaas op verschillende manieren aanbieden.
Ook zijn kleine shads een stuk subtieler. Als er met 4 grote jerkbaits tegelijk wordt gevist raakt de snoek snel van slag en is de kans op een aanbeet een stuk kleiner. Bovendien zijn shads zacht, een snoek die misgrijpt zal vaak nogmaals je shad proberen aan te vallen. Met een harde jerkbait of plug lukt minder vaak om een snoek nogmaals te verleiden.
Ik zie tijdens wedstrijden vaak mensen lopen met meerdere hengels, dit vind ik onhandig. Je moet je spullen steeds weer neerzetten en oppakken. Het is geen optie om je dure hengels te laten staan en door te lopen, op deze manier verlies je veel tijd. Mijn voorkeur gaat daarom uit naar een hengel die ik kan inzetten voor lichte en zwaardere shads. De gevoeligheid van je hengel is belangrijk, het contact met de bodem bepaald of je alle aanbeten voelt en of je vaak komt vast te zitten of niet.
Ook moet de hengel moet genoeg body hebben om de haak te kunnen zetten bij een snoek of snoekbaars. Ik kies daarom het liefst voor een fast-action hengel met een lengte van 2,40-2,70cm een werpgewicht van ongeveer 10-30 gram. Dit klinkt voor de ultra-light vissers misschien zwaar maar met de technologie van tegenwoordig zit in deze strakke stokken vaak genoeg gevoel om zeer lichte shads op de bodem te voelen ploffen. 

Hotspots secuur afvissen met je hele team!!

Wedstrijdplan maken 

Schatting
Het wedstrijdplan is het plan van aanpak. Met de google earth gegevens en het voorvissen hebben wij een goed beeld gekregen van de beste visstekken en het juiste kunstaas. De vangstquota tellen voor het gehele team en niet individueel, omdat je op een goede dag een quotum makkelijk vol vist moet je goed je tijd verdelen. Daarom maken wij voor de wedstrijd een schatting van hoeveel vis wij kunnen verwachten. Vis buiten het quotum is namelijk maar 1 punt.
Met ondermaatse vis moet ook rekening worden gehouden. Kun je op een stek in twee uur tijd 15 ondermaatse baarsjes vangen pak je 75 punten. Vangt een ander team in dezelfde tijd twee maatse snoeken of snoekbaarzen heeft deze al meer punten. Het is dus belangrijk om goed in te schatten wat je kan vangen.

Indeling van je team

Om de kansen tijdens een wedstrijd gespreid te houden kun je er voor kiezen het team te verdelen en met verschillende technieken het water te bevissen. Een tactiek kan bijvoorbeeld zijn: twee man werpend met shads van 9-12cm, één man dropshotten en één man op snoek of met grovere shads/plugjes. Op deze manier kom je er snel achter wat die dag werkt en kun je makkelijk overschakelen en spreid je de kansen.

Snel en efficiënt vissen

Tijdens de wedstrijd is er een relatief korte tijd om te vissen. Zorg dat de hotspots goed in kaart zijn gebracht. Maak veel meters en blijf niet uren hangen als je niks vangt. Vang je op een bepaalde plek goed en valt het stil, kun je later altijd nog even terug komen. Het enige nadeel van veel meters maken is dat je niet weet wat andere teams doen. Misschien hebben zij een stek al afgevist, kom je op een mindere goede stek terecht of staat er een ander team te vissen. Maar dit vind ik persoonlijk de risico’s die je moet nemen. 

Van minuut tot minuut
Voordat wij aan een wedstrijd beginnen maken wij altijd eerst een indeling, hoe en wat, maar vooral waar wij gaan vissen. In Alkmaar kwamen wij er tijdens het voorvissen achter dat er op één stek super veel kleinere baars zat. Met hier en daar een enkele maatse baars. Wellicht genoeg om het quotum baars mee vol te maken. ook wisten we dat er mooie snoeken te vangen waren in de grachten en singels, maar met de kans dat vele andere teams hiervoor kozen besloten wij het toch te gokken op kleine baars. Je kan immers beter een 3tal maatse baarzen vangen dan één maatse snoek.
We hadden de dag als volgt ingedeeld: In het ochtend gedeelte zo snel mogelijk het quotum aan baars vol vangen op de baars stek. Zodra dit quotum vol is overschakelen naar snoekbaars. De hotspots voor de snoekbaars zijn op het kanaal, dit ligt vlakbij de baars stek dus weinig tijdverlies met lopen.
Tijdens de pauze zouden we met andere deelnemers praten en een beslissing maken over het wedstrijddeel na de pauze. Dit zou of brede gracht bij het park bevissen op snoek (waarschijnlijk al plat gevist) of doorvissen op snoekbaars in het kanaal met grote kans op vissen die nog geen shad voorbij hebben zien komen.
Tijdens de wedstrijd bleek deze indeling een succes, binnen no-time hadden wij het quotum aan baars vol gevangen en konden wij snel door naar de andere stekken. En in het middag deel wisten we er nog een snoekbaars bij te vangen. En dit gebeurde op het kanaal! 

Live by the rules
Als laatste wil ik jullie meegeven, zorg dat je netjes de regels van een wedstrijd naleeft. En op tijd terug bent voor de check-ins! Op deze manier blijft de wedstrijd eerlijk, en voorkom je dat je punten misloopt of gediskwalificeerd wordt.

-Daniël Weijers, Team Double Hookup















Gerelateerde berichten
Facebook reacties

Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.

Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.